Schilderen Op Nummers is een leuke hobby waarbij iedereen creatief aan de slag kan gaan. Wij willen dat iedereen met een tevreden blik kan terugkijken naar het creatief bezig zijn. Daarom hebben we een aantal tips over het gebruik van de verf en penselen op een rijtje gezet.

Gebruiksaanwijzing verf

Het gebruik vaan de verf vraagt de nodige zorgvuldigheid om te zorgen dat deze niet uitdroogt en een mooi resultaat levert. Lees hier stap voor stap op welke manier je de verf het beste kunt gebruiken.

Tip 1: Houdbaarheid
De verpotjes uit het Schilderen op Nummers pakket zijn zo verpakt dat de verf een lange tijd bewaard kan worden. Wanneer je de potjes opent komt er lucht bij en beginnen ze met uitdrogen. Daarom is het belangrijk dat je het schilderij uit het Schilderen op Nummers pakket binnen een afzienbare tijd afmaakt. De verf is na opening ongeveer 10 weken schilderbaar.

Tip 2: Verfpotjes goed sluiten
Om te voorkomen dat de verf uitdroogt moeten de potjes goed afgesloten worden wanneer deze niet gebruikt worden. Maak de rand van de potjes voor het sluiten goed schoon door vloeibare en gedroogde verfresten te verwijderen. Open daarnaast alleen de potjes die je op dat moment nodig hebt.

Tip 3: Ingedikte verf
Als je verf onverhoopt toch is ingedikt kan deze met een paar druppeltjes water weer schilderbaar worden gemaakt. Roer de verf na het toevoegen van het water grondig, en voeg net zoveel water toe tot de verf weer de juiste dikte heeft gekregen. Soms is de verf echter zo ver uitgedroogd dat deze niet meer bruikbaar is. Dit kun je testen met de vingerproef. Hiervoor opent je het potje en raak je de verf voorzichtig met je vinger aan. Als er een beetje verf aan je vinger blijft hangen is deze nog bruikbaar. Als er geen verf aan je vinger zit is deze helaas niet meer bruikbaar.

Tip 4: Lange onderbreking
Als je van plan bent om een wekenlange onderbreking van het Schilderen Op Nummers in te lassen, moet je de verf goed opbergen zodat deze na de onderbreking nog bruikbaar is. De houdbaarheid van de verf kan verlengd worden door de schoongemaakte potjes in een vochtige doek te wikkelen en in een plastic zakje of doosje te verpakken.

Gebruiksaanwijzing penselen

In het Schilderen op Nummers pakket zitten drie penselen. Deze penselen zijn geschikt om het hele schilderij mee te maken. Natuurlijk kun je ook je eigen penselen gebruiken voor het schilderen. Om te zorgen dat de penselen lang meegaan dienen deze zorgvuldig gebruikt te worden. Hieronder vind je een aantal tips om hiervoor te zorgen. Voer na het gebruik van het penseel de volgende stappen uit.

  1. Strijk de verf van het penseel na gebruik direct uit op een stukje keukenpapier.
  2. Was de penseel uit in schoon water.
  3. Wrijf de penseel over een stuk zeep en was deze dan normaals uit.
  4. Strijk de vochtige penseel met een draaiende beweging over een stukje keukenpapier. Zorg ervoor dat er geen verf meer aan de penseel zit.
  5. Knijp de penseel met je vingers in de oorsponkelijke vorm.
  6. Laat de penseel liggend drogen. Leg het penseel niet op de verwarming en gebruik geen föhn.